Innovatief gevelsysteem met metselwerk en biobased isolatie onderzocht

Door de energietransitie gaan we dikker isoleren, waardoor het principe van de spouw meer in vraag wordt gesteld. BLAF architecten werkt al in de praktijk met een vernieuwend systeem met zelfdragende schil in metselwerk, waarachter zich een houtskeletopbouw bevindt met biobased isolatie. In een renovatiecontext sluit het natuurlijke isolatiemateriaal dan rechtstreeks aan op het bestaande metselwerk.

Hoe zit het echter met exacte prestaties van dit soort wandopbouw? In zijn onderzoek richt de auteur zich op het hygrothermische gedrag ervan. Als de luchtspouw wegvalt, moet het metselwerk voldoende regendicht zijn. De luchtspouw vormt de capillaire onderbreking tussen metselwerk en isolatielaag. Daarenboven is vochtgevoelige biobased isolatie een extra aandachtspunt.

Via experimenten met 18 testopstellingen werd de regendichtheid van metselwerk in de praktijk onderzocht, met diverse types mortel en baksteen. Daarnaast werd een case study uitgevoerd in een bestaande woning met dit type wand. Ten slotte werden ook 1D en 2D HAM-studies uitgevoerd.

Uit de experimenten bleek dat de regendichtheid van metselwerk in de eerste plaats afhankelijk is van het contactoppervlak tussen baksteen en mortel, nog meer dan van de dikte van het metselwerk. Daarnaast vertoonden simulaties zonder spouw een verhoogd risico op houtdegradatie en verminderde thermische prestaties. Hierbij is de slagregenbelasting cruciaal.

Meer weten? Je vindt de volledige thesis hier: https://lib.ugent.be/catalog/rug01:003215042