Isoleren met aerogel
Wie in de fysica en chemie achter aerogel is geïnteresseerd, kan er de compacte en toegankelijke paper uit Nature online op nalezen. Aerogel is een extreem licht materiaal dat ontstaat door een gel, meestal op basis van silica (SiO₂), te drogen op een manier waarbij de vloeistof wordt vervangen door lucht, zonder dat de structuur in elkaar klapt. Onder structuur begrijpen we de poreuze 3D-netwerkstructuur op nanometerschaal, en niet de moleculaire structuur. De fysieke microstructuur blijft behouden. Het resultaat is een poreuze vaste stof die tot 99% uit lucht bestaat.
Als isolatiemateriaal voor de bouwsector kan aerogel unieke prestaties voorleggen. Nadeel is wel dat het geen bio-ecologisch materiaal is en veel energie vergt bij productie. Maar voor lastige gevallen is het een geweldige oplossing die tegen een hoge prijs beschikbaar is.
Aerogel is een van beste isolatoren die er bestaan en weegt bijna niets. Zo kan je met relatief dunne lagen goede resultaten bereiken, bijvoorbeeld bij renovatie van erfgoed of op plekken waar dikkere lagen onmogelijk zijn. Je vindt al toepassingen bij onder andere Ecomat in platen van 20 mm en als pleister.
Meer uitleg over aerogel in praktische bouwtoepassingen vind je bij Ecobouwers. Heel leuk is ook de video van Veritasium die de fysische eigenschappen van aerogel onder de loep neemt.