Een erfenis in nerf en noest
Als telg van een meubelmakersfamilie kreeg Els Vanden Berghe, directeur van Pixii, de liefde voor hout met de paplepel ingegeven. Ze nam dan ook graag de tijd om een bijdrage te schrijven voor de wisselcolumn van Houtconnect.

“Waar andere kinderen speelgoed hadden, kreeg ik restjes fineer om te ontdekken. Maar ik ben blij met wat ik graag mijn erfenis in nerf en noest noem”, schrijft ze.
“Waar andere kinderen speelgoed hadden, kreeg ik restjes fineer om te ontdekken. Maar ik ben blij met wat ik graag mijn erfenis in nerf en noest noem”, schrijft ze.
Sommige liefdes worden met de paplepel ingegeven. Mijn liefde voor hout is er zo een. Als telg van een meubelmakersfamilie, met een passie voor Scandinavisch design, groeide ik op tussen de geur van versgezaagd eiken, het warme karakter van notenhout en de fijne patronen van esdoorn. Waar andere kinderen speelgoed hadden, kreeg ik restjes fineer om te ontdekken. Waar mijn klasgenoten huiswerk maakten aan de keukentafel, leerde ik in de ateliers hoe hout leeft, ademt en werkt.
Maar ik ben blij met mijn erfenis in nerf en noest, zoals ik het graag noem. Hout is een natuurproduct, gevormd door seizoenen, zonlicht en tijd. Hout leeft. Het groeit, reageert op warmte en koude, op vocht en droogte ... Hout voegt zich naar zijn omgeving. Dat maakt het zowel uitdagend als prachtig. Een ontwerp in hout is nooit statisch, maar altijd in dialoog: materiaal met omgeving.
Mijn voorliefde gaat uit naar blank hout, puur en eerlijk. Onbewerkt laat hout immers zijn ware aard zien, zonder opsmuk of camouflage. De noesten en de patronen in de nerf vertellen het levensverhaal van het hout. Geen twee stukken zijn identiek, omdat geen twee bomen hetzelfde groeien. In strakke designmeubelen, die rechte lijnen als tegengewicht bieden, komt dat warme, organische karakter heel mooi tot zijn recht.
Hout heeft ook een diepere invloed op ons welzijn: studies tonen aan dat het een kalmerende werking heeft op de mens. Het voelt warm aan, straalt rust uit en brengt een stukje natuur in onze leefruimte. In een tijd waarin kunststoffen door massaproductie de overhand krijgen, biedt hout een tegenwicht als een herinnering aan ambacht, vakmanschap en duurzaamheid.
Naast de meubelsector is hout ook in de bouw een materiaal dat niet alleen functioneel, maar ook emotioneel waardevol is. Van massieve houten balken in eeuwenoude vakwerkhuizen tot hypermoderne houtskeletbouw: hout bewijst steeds weer zijn kracht en veelzijdigheid voor de bouwsector.
Bouwen met hout is bouwen met leven. Hout ademt en reguleert zo het vochtgehalte. Daardoor draagt het materiaal bij aan een gezond binnenklimaat. Een huis van hout houdt warmte vast in de winter en voelt koel in de zomer. Houten constructies stralen warmte uit en hebben een tijdloze schoonheid. De dikke balken van een oude boerderij, de houten vloer die onder je voeten kraakt, het lichte maar sterke skelet van een modern houten huis ... Hout heeft iets bijzonders. Het maakt een ruimte vriendelijker, natuurlijker.
Bovendien is hout een duurzame keuze. Mits het afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen, is hout een hernieuwbare grondstof die CO2 opslaat en daarmee bijdraagt aan een beter klimaat. Het gebruik van hout in de bouw kan daardoor goed bosbeheer stimuleren en een ecologische balans bevorderen. Wie kiest voor hout, kiest voor een toekomst waarin natuur en architectuur hand in hand gaan.
Elke plank, elke lat, elke houtsoort vertelt een eigen verhaal. En ik, die de liefde voor het materiaal erfde, blijf luisteren. En voelen en creëren. Want wie eenmaal de taal van hout spreekt, weet: deze liefde s(p)lijt nooit.
Deze column verscheen in De Houten Pen van Houtconnect, dat de b2b-sector wil inspireren rond houtbouw.