Veerkracht in stedenbouw en ruimtelijke ordening

Veerkracht in planning en ontwerp, ook dikwijls benoemd als resilience, is een hoeksteen om ons voor te bereiden op de gevolgen van de klimaatverandering. Pixii-lid Sweco biedt vanuit een geïntegreerde visie handvatten om veerkracht in te bouwen in projecten.

Veerkracht in stedenbouw en ruimtelijke ordening
Foto Pixii

Sweco, lid van Pixii en Europa's toonaangevend architecten- en ingenieursadviesbureau, wil van uit een systemische aanpak veerkracht in de praktijk brengen. Dit betekent dat tegelijk naar macroschaal (grotere gebied), mesoschaal (masterplan wijk) en microschaal (lokale planning) wordt gekeken. Alle onderling verbonden aspecten dienen de veerkracht van een project als geheel te versterken.

Om veerkracht te ontwikkelen ziet Sweco drie stappen die elkaar aanvullen: (1) impact minimaliseren door risico's te verkleinen; (2) robuustheid van systemen te versterken; en (3) systemen te herdenken.

Een overzicht van deze aanpak vind je hier, met interessante links naar concrete Sweco-projecten:

Veerkrachtige projecten: van theorie tot praktijk
Transforming Society Together.

Wat dit in de praktijk betekent, is bijvoorbeeld een aanpak om de impact van hitte in de stedelijke omgeving te temperen. Dit Sweco-dossier geeft daar een goede toelichting bij:

Steden moeten veerkracht opbouwen tegenover hittegolven
Transforming Society Together.

Merk op dat ook Pixii, zeker op de kleinere schaalniveaus, hieraan een bijdrage levert. Zie hiervoor ons verzameldossier Koolstofneutraal Bouwen:

Koolstofneutraal bouwen - Pixii
Koolstofneutraal bouwen brengt de CO2-uitstoot van een gebouw tot nul. Dit betekent dat er evenveel CO2 wordt afgevangen als er wordt uitgestoten. Zaak is niet alleen naar de operationale uitstoot te kijken, maar ook naar de uitstoot die nodig was voor de constructie van het gebouw. Sommige bouwmethodes kunnen toelaten meer CO2 op te slaan dan uit te stoten.